ΕΓΚΑΙΝΙΑ «ΞΕΝΩΝΑ ΕΦΗΒΩΝ»

Φίλες και φίλοι,
Σας καλωσορίζουμε σήμερα εδώ και σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας. Για όλους εμάς είναι μια ιστορική ημέρα και μεγάλη αναγκαιότητα. Στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που ζούμε όπου ο θεσμός της οικογένειας έχει αλλάξει και οι ηθικές αξίες έχουν καταρρακωθεί, το πρόβλημα στέγης και στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων είναι πολύ έντονο.
Ο ξενώνας εφήβων ήταν ιδέα και απόφαση του συλλόγου αποφοίτων του κέντρου παιδικής μέριμνας (παλαιό ορφανοτροφείο ) με πρόεδρου του Στράτο Πουμπλάκη.
Η οικονομοτεχνική μελέτη ήταν 105.300 και θα γινόταν εκτέλεση με χρήματα από τα κρατικά λαχεία, σύμφωνα με τις αποφάσεις . Από το υστέρημα τους έβαλαν οικονομική βοήθεια και οι απόφοιτοι και έτσι ξεκίνησε. Οι τότε διοικούντες όμως αφού είχε ξεκινήσει το έργο το πάγωσαν για 7 χρόνια. Όταν ανέλαβα διοικήτρια τον Απρίλιο του 2010 στο θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Χανίων και μετά από αρκετούς μήνες το 2011 έγινε συνένωση του κέντρου παιδικής μέριμνα με το ΘΧΠΧ. Μόλις ανέλαβα την ευθύνη ως διοικήτρια συζήτησα με τον κ. Πουμπλάκη, το έθεσα θέμα στο διοικητικό συμβούλιο και με ομόφωνη απόφαση εξουσιοδοτήθηκα για όσες ενέργειες χρειαζόταν για να ολοκληρωθεί. Το κτήριο το παρέλαβα «ΓΙΑΠΙ» Συνεργάστηκα αρμονικά με τον κ. Πουμπλάκη για την αποπεράτωση με πόση ταλαιπωρία, κόπους, αντιξοότητες, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου με στήριξαν πολύ όπως και ο δήμος Χανίων ο Δήμαρχος Μανώλης Σκουλάκης και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Νίκος Ξινίδης και οι τεχνικοί που ασχολήθηκαν για την έκδοση οικοδομικής άδειας μικρής κλίμακας. Αποτυπώθηκε το κτήριο για να αποκτήσει την οικοδομική άδεια και να μπορεί να εισαχθεί στο ΕΣΠΑ. Με έγκριση η 7η ΔΥΠΕ, ο Αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης με τις τεχνικές του υπηρεσίες . η τοπική εκκλησία και πάντα παρούσα και συμπαραστάτρια μας.
Για τη στελέχωση και τον εξοπλισμό βρήκα χορηγούς με κυριότερη την Ευαγγελία Βομβολάκη η οποία από το περίσσευμα της αγάπη της αλλά και από το οικονομικό της υστέρημα έβαλε σχεδόν όλο τον εξοπλισμό όντας ανάπηρη στη μνήμη του θείου της που ήταν ορφανός. Υπήρχαν και άλλοι δωρητές, τους ευχαριστώ από καρδιάς όλου γιατί η αρωγή και η πολύπλευρη στήριξη των ανώνυμων συμπολιτών μας ευαισθητοποιημένων όμως (μέσα από προσφορές, δωρεές, εκδηλώσεις και ραδιομαραθώνιους) αλλά και επιχειρηματιών της πόλης μας, βοήθησαν να γίνει το όνειρο πραγματικότητα.
Τα κτήρια του Ξενώνα είναι το παλιό Διοικητήριο, ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και η αναπαλαίωση έγινε με σεβασμό.
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στον χώρο του κέντρου αποκατάστασης παιδιών και νέων Κρήτης (Αποκορώνου 166 και Μαλάθυρου 1 ) στον αύλιο χώρο τον οποίον βρίσκεται ο ξενώνας εφήβων 4/7/2012.
Από τον Παγκρήτιο σύλλογο αποφοίτων Κέντρων Παιδικής Μέριμνας σε συνεργασία και τη Διοίκηση του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων – Παράρτημα του οποίου είναι το Κέντρο αποκατάστασης παιδιών και νέων Κρήτης . Με διοικήτρια την κ. Αμαλία Μπασιά η ο οποία έκανε προσωπικό στοίχημα την αποπεράτωση τον ξενώνα. Το όνειρο αυτό έγινε πραγματικότητα με τη αρμονική συνεργασία όλων μας και την επιμονή.
Η συμβολή της κ. Αμαλίας Μπασιάς ήταν καθοριστική για την αποπεράτωση του ξενώνα όπως παραδέχτηκε ο κ. Πουμπλάκης, για να ξεπεραστούν τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα.
Η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Κρήτης μας στήριξε με έγκριτες αποφάσεις, βρέθηκαν χορηγοί και έτσι με τη στήριξη της κοινωνίας και του συλλόγου άλλα και από κρατικά λαχεία , αλλά κυρίως με πολλή αγάπη δουλειά και μεράκι ο ξενώνας ολοκληρώθηκε. Ο σύλλογος αποφοίτων βοήθησε οικονομικά και με εκδηλώσεις αλλά και την αρωγή ανώνυμων και επώνυμων ευαισθητοποιημένων πολιτών, Ραδιομαραθώνιου καθώς και επιχειρηματίες της πόλης, το όνειρο των αποφοίτων αλλά και ο στόχος ο δικός μου έγινε πραγματικότητα.
Ευελπιστούμε στη στήριξη της πολιτείας δια των εκπροσώπων των Χανίων, την τοπικής αυτοδιοίκησης Α και Β Βαθμού αλλά και όλους όσους εθελοντικά βοηθούν με οποιοδήποτε τρόπο.
Τα μέσα ενημέρωσης με τον θετικό τους τρόπο που πάντα χρησιμοποιούν
Τέλος ευχαριστώ όλους εσάς που είσαστε εδώ μαζί μας και μας στηρίζετε.

Η ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ ΤΟΥ Θ.Χ.Π.Χ.
ΑΜΑΛΙΑ ΜΠΑΣΙΑ - ΘΕΟΔΟΡΑΚΗ